ISOTEQ A+ Passzívház Domony Völgyben

Hely:

Az Aszódi járás, szívében Budapesttől keletre található Domony Völgy, mely már külön kialakult határszéli településrésze Domonynak. Megközelíthetősége az M3-as autópálya felől Aszód és Iklad irányába. Az épületet egy frissen parcellázott üdülő övezeti területre terveztük. Az épületet szabadon állóan az építési helyen belül úgy telepítettük, hogy minél több kilátást biztosítsunk a szemközti erdős dombvidékre. Az épület az építési helyen belül a telek magasabb pontjára került.


Funkció:

Földszintes üdülőépület mely gyakorlatilag úgy működik mint egy passzívház. A jelenlegi energia válság kapcsán elengedhetetlen, hogy energia takarékos házakat építsünk. Fontos, hogy ahol csak lehet energiát spóroljunk – erről korábban itt írtunk -, ezt a tulajdonos is megértette így születhetett meg ez az épület.

Az épület magába foglal két gyerek szobát egy szülői hálót, valamint nappalit, konyhát és vizes helyiségeket. Az épület helyiségeinek funkcionális rendszerét szoros együttműködésben alakítottuk ki az építtetővel.


Anyagok:

Az épület szerkezetétét amennyire lehetett le egyszerűsítettük. ISOTEQ A+ hőszigetelt falazatok az ISOTEQ passzív elemeinek és alap rendszerének felhasználásával készült. Fedélszék tekintetében egy önhordó úgynevezett szeglemezes tetőszerkezetet választottunk. Az épület külső homlokzati felületein nemes vakolat jelenik meg, valamint helyenként vörösfenyő díszítő burkolatok, melyet Auro olajozással fognak ellátni. Nyílászárók 3 rétegű üvegezésű, melegperemes korszerű fa nyílászárók lesznek.

A külső teherhordó falazatok rétegrendje:

Általános padló rétegrendje:

Mennyezet rétegrendje:


Tervezés éve:
2022

Bruttó szintterület:
162m2