CLT ház és technológia

A CLT egy építési technológia, amely segítségével karbon semleges családi házakat lehet felépíteni 3-5 nap alatt szerkezetkészen, milliméter pontosan.

A CLT jelentése: Cross Laminated Timber, magyarul Kereszt Ragasztott Fűrészárú, vagyis Rétegragasztott Fapanel. Rétegragasztott előre gyártott, fa panelekből építik össze az épületet, úgy mint egy lapra szerelt bútort. A falpaneleket legalább 3 rétegű, 90 fokban elforgatott fatáblából készítik gyárban.

CLT ház építése

A technológia alapelvei

Nem csak a saját életünkért vagyunk felelősek, hanem a gyerekeinkéért és a következő generációkért is. A “lábnyomok”, amiket hagyunk, jelentős hatással vannak a környezetünkre. Van, ahol a tervezés, kivitelezés és az építés során nagy figyelmet kell szentelnünk a fenntarthatóságnak. A cementgyártás és számos más mesterséges építő anyag előállítása többszörösen szennyezi a környezetünket. Létezik azonban egy olyan anyag a természetben, ami négy vagy akár ötször is könnyebb mint a beton, miközben legalább annyira szilárd és rugalmas.

Az építőanyagok között kiemelkedő tulajdonságokkal bír a keresztrétegezett fa. Ez az anyag az építés során képes arra, hogy nagyobb teret biztosítson anélkül, hogy a szerkezeti stabilitás elveszne.

Már több mint 40 éve létezik a CLT technológia, mely földrengés biztos, gyors és precíz építési megoldást nyújt. A panelek készítésénél a léceket hossz és kereszt irányban ragasztják egymáshoz, ezt követően a falakat kivágják. Az építési folyamat során a szerkezeti panelek összeszerelése nagy pontossággal történik, mint egy “svéd bútor”. Egy 100m² alapterületű ház összeszerelése csupán 3-4 napot vesz igénybe.

Ezzel az építési rendszerrel megépített épületek négyzetméter ára azonos a hagyományos tégla építésű házak kulcsrakész költségével. Az épületek gyors összeépítésével azonban rengeteg munkaidőt és pénzt lehet megspórolni.

A CLT panel gyártása

A rétegragasztott falpanel gyártása magas nyomás alatt történik, ahol a paneleket szorosan összepréselik. A gyártás során a külső és belső minőségellenőrök szemmel tartják a folyamatot. Minden panel, ami a gyárban készül, száraz (12% nedvességtartalomra szárított fa), amely garantálja a termék hosszú élettartamát.

A CLT táblák széles körben ismertek a nemzetközi piacon. A tömör fa elemek között találunk tartófalakat, válaszfalakat, burkolatokat, tetőszerkezeteket és födémeket is. Az anyag könnyűsége miatt gyakran kerül sor a használatára.

A falpanel elemek összeszerelését szakavatott faipari kivitelező cégek tudják elvégezni daruzással. Az idő, melyet a daruzási folyamat igényel, csupán 15-20 perc per elem, így egy átlagos méretű földszintes ház szerkezetkész állapotba hozása csupán néhány nap.

Minőség és precizitás

A CLT panelek minősítései között megtalálhatóak a PEFC és az FSC C119602. A panelek méretre szabása a legmodernebb CNC gépekkel történik, amelyek a tervezési dokumentációk alapján végzik a munkát. A szabási folyamat során az elektromos vezetékek előmarására, a hornyolásra és az élfúrásra is sor kerül.

A CLT technológia tehát olyan környezetbarát megoldást kínál, amelynek széleskörű alkalmazása nagy segítséget jelenthet a jövő generációinak.

Általános épületszerkezeti műszaki adatok:

Az építés folyamata

Mint egy látványos építőjáték, a CLT házak felhúzása a nulláról indul. Mielőtt belekezdünk, el kell távolítani a humuszt a jövendőbeli otthon alól. Ki kell alakítani a talajon a sík tükröt, ki kell ásni a sávalap helyét, majd ezt követően a munkagödör alján ki kell önteni a szerelőbetont. Két nap pihentetést követően el lehet készíteni az alaptest vasalatát, amit a munkagödörbe kell helyezni távtartókon. Ezt követően lehet betonozni az alaptestet, majd meg kell várni a megfelelő szilárdulási időt.

Ekkor jön a zsalukő lábazat építése, úgy hogy közben elhelyezzük benne a megfelelő vasalást, és kiöntjük betonnal. Itt is meg kell várni a szilárdulási időt. Több körben töltjük fel tömörítve kavicszuzalékkal a lábazati falak közötti területet, amíg el nem érjük a vasalt lemez alsó síkját. A lábazati fal szélén helyezzük el a peremzsalut, majd következik a vasszerelés, és a vasalt lemez betonozása.

Nagy figyelmet kell fordítanunk a precizitásra, hiszen a CLT épületszerkezet toleranciája kicsi, maximum 3-5mm, ezért a betonozásnál gondosan ügyelünk, hogy nagyobb hézagok ne alakuljanak ki. A beton kötési idejét követően szükség esetén csiszoljuk is a felületet.

A falak alatt kialakítjuk a vízszigetelést, majd a vasalt lemezen jelöljük ki lézerrel a falak helyét. Ezután acél sarokvasakat fúrunk a falak rögzítéséhez, és már indulhat is a falpanelek beemelése.

A szerkezet összeépítése során egy jól strukturált útmutatót követünk, ami biztosítja, hogy minden a helyére kerüljön. A falpanelok a gyárból egy kamionnal vagy teherautóval közvetlenül a helyszínre érkeznek.

Mint egy nagy összerakós játék, a ház felépítése egyszerűnek tűnhet, de igényli a nagyfokú szakértelmet és a precizitást, amelyet szívesen biztosítunk az Ön számára is. A tervezéssel, szállítással és építéssel kapcsolatos információkért vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapon:

A CLT ház előnyei: Több tér, kevesebb idő

Gyors és egyszerű építés

Egy CLT épület felépítése drasztikusan rövidebb ideig tart, mint egy hagyományos tégla épületé. Amíg egy tégla épület esetében 2-3 hónapig tart a falfelhúzás, addig ennél a szerkezetkész állapotot már 2-5 nap alatt el lehet érni. Ezután már megkezdhető a tetőfedés és az ablakok beszerelése.

Energiatakarékos és hőszigetelő

A fa épületfizikai tulajdonságai jobbak hő hatás esetén, mint a tégláé. Egy 12 cm-es CLT fal U értéke hőszigetelés nélkül 1,033 W/m2K, míg egy 12 cm vastag kisméretű tégla falé 1,865 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy a CLT majdnem kétszer jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Ezen túlmenően a kisebb külső falvastagság lehetővé teszi a szélesebb belső terek kialakítását. Ahhoz hogy a külső falakra érvényes 0,24 W/m2K követelményt teljesítsük (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet) elegendő a 10cm vastagságú CLT falra 12cm vastagságú szálas hőszigetelést tenni.

Biztonság és tartósság

A CLT technológia már több mint 40 éve használatos Európában, bizonyítottan földrengésálló és precíz építési módszert biztosít.

Saját projektjeink

Tekintse meg CLT szerkezetű projektjeinket itt.