CLT Kabinház a Mátrában

Hely:

Az épületnek helyet adó település a Mátra szívében Mátraszentimrén található. A telek közvetlen közelében található az erdő. Egy oldalról az erdő, a többi oldalról pedig lakóövezeti telkek határolják. Az épület telepítésének helyét és környezetét sűrű bozótos szövi át, gyakorlatilag az elmúlt 30 évben vissza foglalta magának a természet. Ennek létét tiszteletben tartva, próbáltuk elhelyezni az épület tömegét. Kezdeti lépésként részletes geodéziai felméréssel meghatároztuk a jelentős növényeket, fákat. Így a tervezés során az épületet az építési helyen úgy tudtuk elhelyezni, hogy a lehető legkevesebb fát és növényt kelljen eltávolítani.


Funkció:

A tulajdonosok alacsony létszámú, de magas szolgáltatási színvonalú kabinházként szeretné kiadni az épületet az erdei környezetet kedvelők számára. Az épületben kialakítunk luxuslakosztályhoz mérhető és minőségű egységeket, erdei kilátásra tájolt hálószobát, teljes szélességében üvegezett erdei kilátással rendelkező nappalit, bárpultos konyhát, magas színvonalú fürdő egységet, nappalival egybe nyitható teraszt, csillagokra néző dézsafürdőt és kültéri finn szaunát.


Anyagok:

Az épület fő tartószerkezetét rétegragasztott CLT fa szerkezet adja. Az alapozás egyszerű vasbeton sávalappal készül melynek a tetején egy vasalt alaplemez kerül kialakításra. A CLT fa falak és mennyezetek felületeit meghagytuk a fát natúr felületként, valamint terveink szerint a nappaliban és a hálószobában is natúr parketta burkolat lesz kialakítva. A fürdő egység világos kerámia lapokkal lesz burkolva. Az épület külső homlokzatán vörösfenyő fa burkolat lesz melyet sötétbarna keményfaolajjal fognak kezelni. A külső faburkolat egy átszellőztetett homlokzati rendszerként kerül kialakításra. A tető esetében natúr szürkés középbarna téglány cserepet választottunk.


Tervezés éve:
2022

Bruttó szintterület:
50m2