Családi ház felújítás Zsámbékon


Hely:

Ez a családi ház Zsámbékon található a Rákóczy utcában. A település szerkezetét tekintve távol a történeti városrésztől egy kertvárosias szövetű részen. A családi ház gyakorlatilag több mint ötven éve épült. Az akkori normatíváknak és építési lehetőségeknek megfelelően korszerű megoldásokkal.


Funkció:

Az épület a család korábbi generációjának adott otthont. Most a gyerekek laknak itt mint új tulajdonosok, akik egy tetőtér beépítésének igényével kerestek meg minket. Szerették volna ha meglévő kihasználatlan tetőtér beépítésre kerül. Mind ezt úgy képzelték el, hogy korszerű, költséghatékony és energetikai szempontból kifizetődő anyagokat használjunk.


Anyagok:

A családi ház alapvetően az ötven évvel ezelőtti kornak megfelelően korszerű építő anyagokkal épült fel. B30-as tégla, kisméretű tégla, vasbeton koszorúk, előregyártott vasbeton áthidalók, E gerendás födém rendszer, borovi fenyő fa állószékes középszelemenes tetőszerkezet. Ezek a szerkezetek mai napig tudják biztosítani a megfelelő épületszerkezeti és tartószerkezeti követelményeket. Mai napig statikailag állékonyak és még további száz, akár kétszáz évig is kiválóan elviselik a terheket.

A korszerűtlenséget tulajdonképpen az adja, hogy nincs hőszigetelve, nincsennek korszerű nyílászárók, korszerű szellőztetés, korszerű gépészeti rendszerek, berendezések, a tetőszerkezet nincs hőszigetelve. Ezek a szerkezetek és megoldások biztosítják az épület alacsony költségű fenntarthatóságát.

A tulajdonos elhatározta, hogy beépíti a tetőteret és egyúttal korszerűsíti a családi házat. Erre a felkérésre mi átterveztük az épület ablakait, ajtóit, megterveztük a családi ház homlokzati hőszigetelését, a tető hőszigetelését, a gépészeti rendszer későbbi korszerűsítését.

A családi ház megtervezése során további figyelmet fordítottunk az esztétikus és korszerű megjelenésre.


Tervezés éve:
2021

Bruttó szintterület:
250m2