Családi ház bővítés Sóskúton Műemléki környezetben


Hely:

Az épület Sóskúton Lke-4-es, vegyes beépítésű kertvárosias lakóövezetben található, közel a település szívéhez, településképi szempontból a történeti, valamint műemléki településrész közvetlen szomszédságában.


Funkció:

Az építtető azzal az igénnyel keresett meg minket, hogy meglévő családi házának a tetőszerkezetét tervezzük át úgy, hogy az emeletet tetőtér beépítésesként tudják hasznosítani. További cél az is volt, hogy törekedjünk amennyire csak lehet a passzívház, vagy közel nullás energia szintű megoldásokra.

Az épület jelenlegi állapotában egyszintes. Földszint, ahol egy hálószoba, nappali-konyha-étkező,
fürdőszoba, előszoba, található.

A tervdokumentáció elsődlegesen a földszint feletti tetőszerkezet bővítésével foglalkozik. Másodlagosan pedig a meglévő nappali-étkező-konyha funkció környezetében található belső átalakításokkal.


Anyagok:

A családi ház fő tartó szerkezetét a külső teherhordó sóskúti mészkő és vályog falak adják, melyek a feltételezett kő lábazaton keresztül a sávalapra terhelnek.
Az épületet vízszintes irányú igénybevételre tárcsamerev koszorúval fogták össze az új épület rész esetében. A vályog és mészkővel határolt részen a koszorú megléte ismeretlen.

Az épületet fagerendás gerendás záró födémmel zárták, melyet az építtető kizárólag díszítő álmennyezetként meg szeretne tartani.
Az emeleten vasbeton térdfal kerül kialakításra statikai tervek szerint, melyet a vasbeton födémmel egybe építenek. Ezekre a térdfalakra kerül majd az új tetőszerkezet.


Tervezés éve:
2022

Bruttó szintterület:
160m2