CLT vályogház bővítése Sukorón

Hely:

Sukoró, egy festői kisváros, mely a Velencei-tó partján terül el, páratlan természeti környezetben. A Borbás utca csendes és barátságos környezetben helyezkedik el, ahol az emberek otthonra találnak és családjukkal élvezhetik a nyugodt mindennapokat. Ez az utcakép szerves része a helyi közösségnek, melynek szívében most egy újabb, figyelemre méltó épületbővítés születik.

Az épületbővítés egy olyan területen valósul meg, ahol az épület már meghatározta az ottani környezetet és hangulatot. A Borbás utca története és atmoszférája inspirációt ad a tervezőknek ahhoz, hogy az új részleg harmonikusan illeszkedjen a meglévő építészeti környezetbe, miközben új értékeket és funkciókat hoz létre a megrendelő családja számára.

Az épületbővítésnek nemcsak a helyi környezethez, hanem a település gazdag történelmi és kulturális hagyományaihoz is igazodnia kell. Sukoró gazdag múltja és hagyományai inspirálóan hatottak ránk abban a tekintetben, hogy olyan épületet alkossunk, mely tiszteletben tartja a helyi identitást és egyben modern, innovatív megoldásokat kínál az itt élők számára.


Funkció:

Az épület tervezése során fontos szempont volt az, hogy az itt lakók minden igényét kielégítsük. Ennek érdekében a már meglévő hálószobák bővítése és átrendezése merült fel. Az új hálószoba kialakításával lehetőség nyílt arra, hogy a család jelenlegi és jövőbeli igényeihez alkalmazkodjon.

Az új hálószoba tervezése során arra törekedtünk, hogy multifunkcionális és rugalmas legyen. Először is, elegendő méretet biztosítottunk ahhoz, hogy kényelmes alvást és pihenést nyújtson az itt lakóknak. Emellett azt is fontolóra vettük, hogy a hálószobát később két részre lehessen osztani, ha szükség van rá. Ez lehetőséget ad arra, hogy a család későbbi bővülése során a gyermekeknek saját, elkülönített teret biztosítsunk.

Az épület régi részeinek átrendezése is az itt lakók igényeihez igazodik. A belső helyiségeket úgy alakítottuk át, hogy még jobban ki tudják szolgálni a család mindennapi szükségleteit és kényelmét. Ennek során figyelembe vettük az egyes családtagok tevékenységeit és preferenciáit, hogy mindenki számára kellemes és praktikus környezetet teremtsünk.

Az épület funkcionális tervezése során tehát hangsúlyt fektettünk arra, hogy rugalmas és sokoldalú legyen, és hogy teljes mértékben megfeleljen a lakók igényeinek és életstílusának. A tervezési folyamat során a család dinamikáját és jelenlegi, valamint jövőbeli szükségleteit tartottuk szem előtt, hogy egy olyan otthont hozzunk létre, amely valóban az ő igényeikre szabott.


Anyagok:

A sukorói ház bővítésének tervezésekor a fenntarthatóság és a környezetvédelem voltak az alapelvek. Úgy döntöttünk a tervezés során, hogy a hálószoba kialakításához a legmodernebb építési technológiát, a CLT-t fogjuk használni. A Cross Laminated Timber technológia lehetővé teszi, hogy gyorsan és precízen építsenek kereszt-ragasztott fűrészáru panelekből, amelyek kiváló hőszigetelést és tartósságot biztosítanak.

A tetőszerkezetet zöldtetőként terveztük meg, ami tovább növeli az épület környezetbarát jellegét, és hozzájárul a környezet megóvásához. A zöldtetők természetes hőszigetelést és hűtést biztosítanak, valamint segítenek a csapadékvíz visszatartásában és a környezeti biodiverzitás elősegítésében.

A homlokzatokon szerelt falburkolatot alkalmaztunk, amely további hőszigetelést és esztétikai értéket ad az épületnek. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az épület homlokzata harmonikusan illeszkedjen környezetébe, miközben fenntartható és energiatakarékos megoldást kínál az itt lakóknak.


Tervezés éve:
2023

Bruttó szintterület:
155,7m2